Tervetuloa ilmasto- ja luontotekojen pariin!

Tältä sivulta löydät kaikki Tampereen ilmasto- ja luonto-oppaan vinkit, joiden avulla voit omalta osaltasi olla mukana hidastamassa ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Tekojen vaikuttavuuden ovat arvioineet Tampereen kaupungin ja Ekokumppanien asiantuntijat, osittain Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivustoon pohjautuen. Vaikuttavuustasot ovat suuntaa-antavia ja muistathan, että kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin! Kiitos panoksestasi ilmaston ja luonnon hyväksi!

Lajittele ilmastoteon aiheen mukaan
Lajittele ilmastoteon aiheen mukaan
Lajittele ilmastoteon vaikuttavuuden mukaan
Lajittele ilmastoteon vaikuttavuuden mukaan
Järjestä listaus
Ostokset ja kierrätys
Keskisuuri vaikutus
Anna lahjaksi jotain aineetonta tai käytettyä

Anna lahjaksi jotain aineetonta tai käytettyä

Lue lisää aiheesta

Uusien lahjojen ostamisen sijaan anna jotain omaasi tai esimerkiksi omaa aikaasi. Jo riittävästi rakastettu pehmolelu, perintöpitsiverhot, luettu dekkari, pieneksi jääneet toppahousut – itselle vanha ja tarpeeton voi olla juuri sitä, mitä toinen etsii ja tarvitsee. Lahjaksi sopii myös itse tehdyt asiat.

Voit myös antaa lahjan saajalle aineettoman elämyksen seurassasi: metsäretki, elokuva- ja konserttiliput tai vaikka ruokaileminen ravintolassa tai itse tehdyn aterian äärellä ovat yhteisiä kokemuksia, joiden muisto parhaassa tapauksessa lämmittää vielä vuosienkin päästä.

Lahjojen antamisessa voi käyttää mielikuvitusta. Tärkeintä on kuitenkin toisen muistaminen ja ilahduttaminen lahjan saajalle mieluisalla tavalla.

Liikkuminen ja vapaa-aika
Pieni vaikutus
pexels-photo

Bioetanolilla auton fossiiliset päästöt laskuun

Lue lisää aiheesta

Oletko kuullut, että bensa-auton voi päivittää kulkemaan bioetanolilla? Biojätteestä valmistetun etanolin osuus polttonesteessä laskee autoilun fossiilisia päästöjä jopa 80 %. Etanolikäyttöisellä autolla ajaminen pienentää omaa hiilijalanjälkeä 16,5 % vuodessa, kun verrataan polttomoottoriauton käyttöön.

Bioetanolin tankkauspisteet Tampereella löydät alla olevasta linkistä:

> Google Kartat: Bioetanolin tankkauspisteet Tampereella

Liikkuminen ja vapaa-aika
Pieni vaikutus
Tampere-roads-Laura-Vanzo_NEW

Biokaasuauton käyttö pienentää merkittävästi autoilun hiilijalanjälkeä

Lue lisää aiheesta

Biokaasuautolla ajaminen polttomoottoriauton sijaan pienentää hiilijalanjälkeäsi 17,5 prosenttia vuodessa.

Oheisesta linkistä löydät Suomen bio- ja maakaasun tankkauspisteet, joista 2 on Tampereella. Toinen Viinikassa ja toinen Lielahdessa.

> Google Kartat: Bio- ja maakaasun tankkauspisteet Suomessa

Lähde: Sitra

Asuminen ja energia
Pieni vaikutus
person-refrigerator-woman-1877361

Energiatehokkailla kodinkoneilla säästät sähköä ja pienennät hiilijalanjälkeäsi

Lue lisää aiheesta

Kun kodinkoneesi käyttöikä alkaa olla lopuillaan, uuden laitteen hankinnassa kannattaa huomioida niiden energiatehokkuus.

A-energiatehokkuusluokan kodinkoneet kuluttavat vähiten energiaa ja kylmäsäilytyslaitteissa energiatehokkaimmat laitteet on merkitty jopa A+ ja A++ -merkinnöillä.

Energiatehokkaat laitteet pienentävät kotisi sähkönkulutusta ja samalla myös hiilijalanjälkesi pienenee.

Sähkönkulutusmittarilla voit selvittää, kuinka paljon sähköä kotisi laitteet kuluttavat. Kun tunnistat eniten sähköä vievät laitteet, voit miettiä voisiko niiden käyttöä vähentää. Kesästä 2023 alkaen sähkönkulutusmittareita voi lainata kirjaston kautta. Mittarit löytyvät tietueena verkkokirjastosta ja sitä kautta asiakkaat voivat varata laitteita mistä tahansa Tampereen kaupungin kirjastotoimipisteestä noudettavaksi:

> Varaa ja lainaa sähkönkulutusmittari

Liikkuminen ja vapaa-aika
Pieni vaikutus
Pikonlinna_OP4_8020_Opa_Latvala

Etätöillä ja -palveluilla on nollapäästöt

Lue lisää aiheesta

Etätyöpäivät voivat tuoda mukavaa vaihtelua työviikkoon, jos niitä on töiden puitteissa mahdollista pitää. Työpäivästä saa nollapäästöisen myös kulkemalla työpaikalle pyörällä tai kävellen, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta.

Lääkärissäkin voi käydä etänä! 

Tampereella on otettu käyttöön uusi sosiaali- ja terveydenhuollon Omaolo-digipalvelu, josta saa oirearvion täyttämällä toimintaohjeita alaselkäkipuun, virtsatietulehdusepäilyyn tai flunssaan. Lisäksi palvelussa voi arvioida, onko oikeutettu omaishoidon tukeen, kuljetuspalveluihin tai henkilökohtaiseen apuun.

> Millainen on olosi? – Omaolo.fi

Ostokset ja kierrätys
Keskisuuri vaikutus
Mukava-Finnish-Design-Laura-Vanzo-4-1

Hanki harkiten

Lue lisää aiheesta

Uutta ostaessa kannatta miettiä, onko tuotteelle oikeasti tarvetta ja kuinka pitkään sitä tulee käytettyä. Lisäksi uutta hankintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuuksiin. Jos tuote ei todennäköisesti kestä pitkään tai sitä ei saa järkevästi kierrätettyä, voi olla parempi jättää ostamatta se kokonaan ja harkita kestävämpiä vaihtoehtoja. Paras ilmastoteko on ostamatta jätetty tavara!

Marttojen sivuilta löydät lisää linkkejä vastuulliseen kuluttamiseen ja vaatteiden kunnossapitoon.

> Martat: Garderobi – harkitse, korjaa, kierrätä

Liikkuminen ja vapaa-aika
Pieni vaikutus
Varala_2016_Jukka-Salminen_57951

Harrastuspaikka kävely- tai pyörämatkan päässä on ilmastoystävällisempi vaihtoehto

Lue lisää aiheesta

Oletko ajatellut aloittavasi uuden harrastuksen? Mieti voisitko löytää harrastuksen kotisi läheltä, jolloin pääsisit kulkemaan sinne kävellen tai pyörällä.

Lue lisää Tampereen kaupungin harrastusmahdollisuuksista alla olevista linkeistä.

> Tampereen kaupunki: Liikuntaseurat

> Tampereen kaupunki: Kulttuuri ja vapaa-aika

Ruoka
Keskisuuri vaikutus
Opastetut-kierrokset-Guided-tour-Laukontori-Laura-Vanzo-1-1

Herkullista lähiruokaa sesongin mukaan

Lue lisää aiheesta

Tampereella loistavia lähiruoka-antimia löytää esimerkiksi Kauppahallista ja toreilta.

> Tampereen Kauppahalli

> Tampereen kaupunki: Torit ja myyntipaikat

Lähiruokarenkaat ovat kätevä tapa hankkia lähiruokaa

Tampereella toimii viisi REKO-lähiruokarengasta: Ahlman, Hakametsä, Hervanta, Tammelantori ja Teisko. Facebookista löytyy jokaiselle lähiruokarenkaalle oma ryhmä, käy kurkkaamassa oman alueesi lähiruokatarjonta!

Huomioi sesongit myös lähiruuassa

Pääsääntöisesti kotimaiset kasvikset ja liha ovat usein parempia vaihtoehtoja, kuin ulkomailta tuodut. Myös lähiruuassa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon sesongit: talvella ei kannata ostaa Suomalaisia kasvihuonetomaatteja tai -kurkkuja, koska niiden kasvatus on ilmastoa kuormittavampaa Suomessa kuin Espanjassa. Suomessa kasvihuoneiden lämmitys ja valaistus vaaatii paljon energiaa.

Lähde: Ilmasto-opas.fi (SYKE, Aalto-yliopisto, YTK, Ilmatieteen laitos)

Luonnon monimuotoisuus
Keskisuuri vaikutus
Hotellielämää hyönteisille

Hotellielämää hyönteisille

Lue lisää aiheesta

Hyönteishotellin rakentaminen tarjoaa pölyttäjille tärkeän pesintäpaikan. Pölyttäjät taas auttavat luonnon ekosysteemipalveluiden ylläpitämisessä, kuten marjojen, kasvisten ja hedelmien tuotannossa. Kysy tarvittaessa maanomistajalta lupa hyönteishotellin perustamiseen.

Hotellin elämää ja käyttöastetta voi seurata havainnoimalla reikien eteen ilmestyviä savitulppia: naaraat rakentavat tulpat suojaamaan munia ja kehittyviä poikasia. Suomen luonnonsuojeluliitto tarjoaa ohjeita hyönteishotellin rakentajalle.

> Hyönteishotelliohjeet – Ylä-Karjalan yhdistys (sll.fi).

Huomioi, että myös ihan tavalliset lahopuupökkelöt ja risukasat ovat oivallisia pesiä hyönteisille.

Luonnon monimuotoisuus
Pieni vaikutus
Huomioi janoiset eläimet

Huomioi janoiset eläimet

Lue lisää aiheesta

Eläimet tarvitsevat nesteytystä etenkin kuumina kesäpäivinä. Voit laittaa piha-alueelle juoma-altaita, joista mm. pienet nisäkkäät ja linnut saavat vettä helleaallon keskellä. Huolehdi altaiden turvallisuudesta: ei liian syvää ja poistumisramppi reunan yli molemmin puolin. Vaihda päivittäin raikas vesi ja eläinystävät kiittävät!

Ostokset ja kierrätys
Pieni vaikutus
Pääkirjasto-Metso-main-library-Laura-Vanzo-12_NEW

Hurraahuudot kirjastoille!

Lue lisää aiheesta

Tee ilmastoteko ja lainaa kirja! Lainattu kirja pienentää hiilijalanjälkeä, kun mm. valmistukseen vaadittavia energiaa säästyy.

Yhden kirjan kasvihuonekaasupäästöt vastaavat noin 7,3 kilometrin ajomatkaa henkilöautolla. Kirjastosta lainattu kirja säästää kirjan valmistukseen käytetyn sähkön- ja lämmöntuotannon päästöissä sekä kuljetuksen aikaisista päästöistä.

Lähde: VTT

Kurkkaa täältä Tampereen kirjastot:

> Tampereen kaupunki: Kirjastot

Sampolan kirjasto tarjoaa täysin uudenlaisen tekemisen tilan, jossa jokainen voi toteuttaa omia ideoitaan ja oppia uusia taitoja. Tilassa on varattavissa mm. 3D-tulostin, vinyylileikkuri sekä ompelukone. Lue lisää Sampolan Makerspace Tekomosta alla olevasta linkistä.

> Tampereen kaupunki: Makerspace Tekomo

Luonnon monimuotoisuus
Keskisuuri vaikutus
Hyödynnä puutarhajäte

Hyödynnä puutarhajäte

Lue lisää aiheesta

Puutarhajäte kannattaa hyödyntää paikallisesti omassa pihassa ja saada ravinteet kiertämään! Pihan pensaiden ja puiden leikkaamisen seurauksena syntyvät risut voi silputa katteeksi puiden ja pensaiden alle. Niistä voi myös rakentaa pienen risuaidan rajaamaan vaikka kukkapenkkiä. Lahoavassa puussa viihtyvät erilaiset hyönteiset ja risuaita voi tarjota suojaa ja pesäpaikkoja myös linnuille ja pikkunisäkkäille. Risuista voi myös tehdä koreja tai muita puutarhassa hyödyllisiä punottuja esineitä.

Puutarhajäte toimii mainiosti myös kompostoinnissa. Voit kompostoida esimerkiksi syksyn lehdet, haravointijätteet, oksat, risut, naatit ja kukkamullat. Muista pohjustaa uusi komposti ilmavalla puutarhajätesilpulla, kuten pieneksi pilkotuilla oksilla ja lehdillä, ja huolehtia sen hapensaannista. Varmista myös, että komposti on jätehuoltomääräysten mukainen. Jos kompostoit keittiössä syntyvää biojätettä, täytä kompostointi-ilmoitus. Kompostimultaa voi edelleen käyttää pihan istutusten ravinteena.

Ethän haaskaa hyvää maanparannusainetta viemällä puutarhajätettä kaupungin maille. Se on laissa kielletty ja siinä levittää helposti vieraslajeja luontoon. Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskukset vastaanottavat maksutta puutarha- ja vieraslajijätettä enintään kahden kuution verran.

Lue lisää jätehuoltomääräysten mukaisesta kompostoinnista ja usein kysytyistä kysymyksistä kaupungin sivuilta.

> Biojätteen kompostointi ja kompostointi-ilmoitus [Tampereen kaupunki – Organisaatio – Alueellinen jätehuoltolautakunta]

Marttojen sivuilla on myös lisätietoa puutarhajätteen kompostoinnista

> Puutarhajätteen kompostointi | Martat