“Tein tietoisen ratkaisun ja latasin kuukausikortin aiemman matkakortin sijasta. Tulee helpommin valittua joukkoliikenne yksityisautoilun sijasta ja käytettyä autoa enemmän vain niissä tilanteissa, kun se on oikeasti tarpeen.”
Luonnon monimuotoisuus
Lajittele ilmastoteon vaikuttavuuden mukaan

Hotellielämää hyönteisille
Lue lisää aiheesta
Hyönteishotellin rakentaminen tarjoaa pölyttäjille tärkeän pesintäpaikan. Pölyttäjät taas auttavat luonnon ekosysteemipalveluiden ylläpitämisessä, kuten marjojen, kasvisten ja hedelmien tuotannossa. Kysy tarvittaessa maanomistajalta lupa hyönteishotellin perustamiseen.
Hotellin elämää ja käyttöastetta voi seurata havainnoimalla reikien eteen ilmestyviä savitulppia: naaraat rakentavat tulpat suojaamaan munia ja kehittyviä poikasia. Suomen luonnonsuojeluliitto tarjoaa ohjeita hyönteishotellin rakentajalle.
> Hyönteishotelliohjeet – Ylä-Karjalan yhdistys (sll.fi).
Huomioi, että myös ihan tavalliset lahopuupökkelöt ja risukasat ovat oivallisia pesiä hyönteisille.

Huomioi janoiset eläimet
Lue lisää aiheesta
Eläimet tarvitsevat nesteytystä etenkin kuumina kesäpäivinä. Voit laittaa piha-alueelle juoma-altaita, joista mm. pienet nisäkkäät ja linnut saavat vettä helleaallon keskellä. Huolehdi altaiden turvallisuudesta: ei liian syvää ja poistumisramppi reunan yli molemmin puolin. Vaihda päivittäin raikas vesi ja eläinystävät kiittävät!

Hyödynnä puutarhajäte
Lue lisää aiheesta
Puutarhajäte kannattaa hyödyntää paikallisesti omassa pihassa ja saada ravinteet kiertämään! Pihan pensaiden ja puiden leikkaamisen seurauksena syntyvät risut voi silputa katteeksi puiden ja pensaiden alle. Niistä voi myös rakentaa pienen risuaidan rajaamaan vaikka kukkapenkkiä. Lahoavassa puussa viihtyvät erilaiset hyönteiset ja risuaita voi tarjota suojaa ja pesäpaikkoja myös linnuille ja pikkunisäkkäille. Risuista voi myös tehdä koreja tai muita puutarhassa hyödyllisiä punottuja esineitä.
Puutarhajäte toimii mainiosti myös kompostoinnissa. Voit kompostoida esimerkiksi syksyn lehdet, haravointijätteet, oksat, risut, naatit ja kukkamullat. Muista pohjustaa uusi komposti ilmavalla puutarhajätesilpulla, kuten pieneksi pilkotuilla oksilla ja lehdillä, ja huolehtia sen hapensaannista. Varmista myös, että komposti on jätehuoltomääräysten mukainen. Jos kompostoit keittiössä syntyvää biojätettä, täytä kompostointi-ilmoitus. Kompostimultaa voi edelleen käyttää pihan istutusten ravinteena.
Ethän haaskaa hyvää maanparannusainetta viemällä puutarhajätettä kaupungin maille. Se on laissa kielletty ja siinä levittää helposti vieraslajeja luontoon. Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskukset vastaanottavat maksutta puutarha- ja vieraslajijätettä enintään kahden kuution verran.
Lue lisää jätehuoltomääräysten mukaisesta kompostoinnista ja usein kysytyistä kysymyksistä kaupungin sivuilta.
Marttojen sivuilla on myös lisätietoa puutarhajätteen kompostoinnista

Istuta kukkia ruukkuihin ja parvekelaatikoihin
Lue lisää aiheesta
Pölyttäjäystävällisiä kasveja, kuten kukkia ja yrttejä, voi istuttaa ruukkuihin ja parvekelaatikoihin. Isoa pihaa ei tarvita. Jo pienikin viljelys auttaa hyönteisiä ja sitä kautta muita luonnonvaraisia eläimiä!
Kun hankit pihaasi uusia kasveja, huomioi kotimaisuus: perinteiset kotimaiset kasvit ovat hyväksi suomalaiselle luonnolle, eivätkä aiheuta levitessään samanlaista vaaraa alkuperäiselle lajistolle kuin vieraslajit. Vieraslajit voi tarkistaa vieraslajit.fi sivustolta.
Hyviä valintoja ovat esimerkiksi ruohosipuli, keto-orvokki, ketoneilikka, päivänkakkara, harakankello ja auringonkukka.

Jätä piha hyvällä omalla tunnolla vähän vähemmälle hoidolle
Lue lisää aiheesta
Jätä nurmikko leikkaamatta edes pieneltä alueelta ja lehdet haravoimatta. Ruohon sekaan kasvaa kukkivia kasveja, kuten voikukkia, joiden ensikukinta on tärkeä monille kevään pölyttäjille. Mallia voi ottaa englantilaisesta kampanjasta No Mow May, joka kehottaa pitämään ruohonleikkurin levossa ensimmäiset viikot.
Maahan pudonneiden lehtien joukossa talvehtii monenlaisia hyönteisiä, joten syksyllä pihaa ei kannata haravoida täysin siistiksi. Pudonneet lehdet toimivat myös luonnollisena lannoitteena maaperälle, kun kesän aikana niihin sitoutuneet ravinteet pääsevät maatumisen myötä takaisin kiertoon. Lumikinos on oiva suoja monelle eläimelle. Liian siistitty piha on eliököyhä!
Tutustu myös Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha -oppaaseen:

Kerää lupiinit maljakkoon
Lue lisää aiheesta
Kerää kaunista komealupiinia maljakkoon tien penkalta! Näin estät haitallisen vieraslajin leviämistä ja saat nauttia hyvällä omallatunnolla kauniista maljakkokasvista. Lupiini ei kelpaa perhosten ravinnoksi, joten siitä ei tien penkalla kukkivana ole luonnolle hyötyä. Hävitä lupiini lopuksi sekajätteen mukana, jotta sen siemenet eivät pääse leviämään.
Jos haluat kitkeä tai kaivaa esiintymän pois juurineen, tarvitset alueen maanomistajan luvan. Mikäli vieraslajiesiintymä on kaupungin hallitsemalla maa-alueella, ota yhteyttä Tampereen palvelupisteeseen. Kaupungin kanssa sovitaan torjuntamenetelmät ja jätteenkäsittely. Tarvittaessa kaupunki hoitaa jätteenkuljetuksen, tarjoaa jätesäkkejä ja talkoovälineitä.
Tiedon maanomistajasta saa Maanmittauslaitokselta:
> Selvitä kiinteistön omistaja | Maanmittauslaitos
Tampereen palvelupisteen yhteystiedot:
> Tampereen palvelupiste [Tampereen kaupunki – Organisaatio]

Kokeile ploggingia eli roskajuoksua
Lue lisää aiheesta
Plogging tulee ruotsin sanoista plocka upp (poimia) ja jogga (juosta). Roskajuoksussa on ideana kerätä lenkin varrella näkyviä roskia. Laji sopii kaiken ikäisille kuntotasosta riippumatta, eikä vaadi välineiksi kuin roskapussin ja hanskat.
Roskajuoksu kehittää kuntoa ja kaunistaa ympäristöä niin ihmissilmän kuin eläinten iloksi.
Roskajuoksu-nimestä huolimatta harrastuksessa käytettävää liikuntamuotoa voi vaihtaa omien mieltymysten mukaan – voit harrastaa sitä niin kävellen, pyöräillen, meloen, suppaillen, uiden, lumikenkäillen kuin vaikka hiihtäen.

Luontosuhteen kehittäminen lisää hyvinvointia ja opettaa uutta
Lue lisää aiheesta
Tarkkaile, opi, kiinny! Lähiluonnosta löytyy vaikka mitä kiinnostavaa seurattavaa ja vuodenajat tuovat vielä lisää muutoksia. Luontosuhteen kehittyminen lisää sekä ihmisen että luonnon hyvinvointia, sillä kiintymys esimerkiksi tiettyyn paikkaan tai maisemaan lisää todennäköisyyttä alueen huoltamiselle ja suojelulle. Jo oman pihan tai lähimpien puistojen ja metsien luonto tarjoaa paljon ihasteltavaa!
Luontohavaintojen ilmoittamisella voit osallistua helposti tärkeän kansalaistieteen tekemiseen, jolla on Suomessa pitkät perinteet. Voit osallistua havainnoillasi esimerkiksi Kevätseurantaan, lintujen piha- ja pönttöbongaukseen, lepakko- ja kimalaisseurantaan sekä Suomen neljännen lintuatlaksen tai sieniatlaksen kartoitukseen. Laji.fi ja iNaturalist-sovellus ovat hyviä paikkoja, josta aloittaa. Lintujen tarkkailuun voit ladata sovelluskaupoista BirdNet- tai Merlin-sovellukset.
Tiesitkö, että Tampereen kaupunki järjestää paljon luontoretkiä? Tulevat retket päivitetään kaupungin sivuille:
> Luontoretket [Tampereen kaupunki – Luonto ja ympäristö – Luonnossa liikkuminen]
Voit myös katsoa retkiä Tampereen tapahtumakalenterista:
> TAMPEREEN TAPAHTUMAKALENTERI
Tutustu myös Tampereen luonto- ja retkeilykohteet kokoavaan sivustoon:
> Tampereen luonto- ja retkeilykohteet – Outdoorstampere.fi.
Muistathan luonnossa liikkuessasi antaa eläimille pesimärauhan! Pidä lemmikit kytkettynä, äläkä anna esimerkiksi kissojen vaeltaa itsenäisesti ympäriinsä. Koirat on pidettävä luonnossa kytkettynä 1.3.–19.8. välisenä aikana. Jos näet minkä tahansa eläimen pesän tai poikasia, jatka matkaasi ja havainnoi niitä tarvittaessa vasta välimatkan päästä.

Nikkaroi siilille pesä
Lue lisää aiheesta
Siilille voi rakentaa talvipesän esimerkiksi Luonnonsuojeluliiton ohjeilla:
> Nikkaroi siilille pesä – Suomen luonnonsuojeluliitto (sll.fi)
Siilit talvehtivat risu- ja lehtikasoissa, mutta usein ihmiset eivät halua sellaisia pihoilleen. Rakennettu pesälaatikko toimii talvella horrostuspaikkana, ja alkukesästä se voi olla siiliemon mielestä hyvä paikka poikimiseen. Kysy tarvittaessa maanomistajalta lupa pesän asentamiseen. Muista puhdistaa pesää välillä, mutta tarkista ensin, ettei siellä ole asukkia!