Ostokset ja kierrätys

Omien ostosten ympäristövaikutukset on hyvä ottaa huomioon jo hankintoja harkitessa: tarvitsenko uutta tavaraa varmasti ja voisiko sen ostaa käytettynä? Kuinka pitkään se kestää, voiko sen korjata ja miten se loppujen lopuksi kierrätetään? Meitä tamperelaisiakin palveleva Pirkanmaan Jätehuolto tarjoaa palveluja 17 kuntaan noin 444 000 asukkaalle. Kaikesta jätteestä hyödynnetään jopa 99 % joko energiana tai materiaalina. Kierrättäminen kunniaan!

Tekojen vaikuttavuuden ovat arvioineet Ekokumppanit Oy:n asiantuntijat Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivustoon pohjautuen.

Lajittele ilmastoteon vaikuttavuuden mukaan
Lajittele ilmastoteon vaikuttavuuden mukaan
Keskisuuri vaikutus
Anna lahjaksi jotain aineetonta tai käytettyä

Anna lahjaksi jotain aineetonta tai käytettyä

Lue lisää aiheesta

Uusien lahjojen ostamisen sijaan anna jotain omaasi tai esimerkiksi omaa aikaasi. Jo riittävästi rakastettu pehmolelu, perintöpitsiverhot, luettu dekkari, pieneksi jääneet toppahousut – itselle vanha ja tarpeeton voi olla juuri sitä, mitä toinen etsii ja tarvitsee. Lahjaksi sopii myös itse tehdyt asiat.

Voit myös antaa lahjan saajalle aineettoman elämyksen seurassasi: metsäretki, elokuva- ja konserttiliput tai vaikka ruokaileminen ravintolassa tai itse tehdyn aterian äärellä ovat yhteisiä kokemuksia, joiden muisto parhaassa tapauksessa lämmittää vielä vuosienkin päästä.

Lahjojen antamisessa voi käyttää mielikuvitusta. Tärkeintä on kuitenkin toisen muistaminen ja ilahduttaminen lahjan saajalle mieluisalla tavalla.

Keskisuuri vaikutus
Mukava-Finnish-Design-Laura-Vanzo-4-1

Hanki harkiten

Lue lisää aiheesta

Uutta ostaessa kannatta miettiä, onko tuotteelle oikeasti tarvetta ja kuinka pitkään sitä tulee käytettyä. Lisäksi uutta hankintaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuuksiin. Jos tuote ei todennäköisesti kestä pitkään tai sitä ei saa järkevästi kierrätettyä, voi olla parempi jättää ostamatta se kokonaan ja harkita kestävämpiä vaihtoehtoja. Paras ilmastoteko on ostamatta jätetty tavara!

Marttojen sivuilta löydät lisää linkkejä vastuulliseen kuluttamiseen ja vaatteiden kunnossapitoon.

> Martat: Garderobi – harkitse, korjaa, kierrätä

Pieni vaikutus
Pääkirjasto-Metso-main-library-Laura-Vanzo-12_NEW

Hurraahuudot kirjastoille!

Lue lisää aiheesta

Tee ilmastoteko ja lainaa kirja! Lainattu kirja pienentää hiilijalanjälkeä, kun mm. valmistukseen vaadittavia energiaa säästyy.

Yhden kirjan kasvihuonekaasupäästöt vastaavat noin 7,3 kilometrin ajomatkaa henkilöautolla. Kirjastosta lainattu kirja säästää kirjan valmistukseen käytetyn sähkön- ja lämmöntuotannon päästöissä sekä kuljetuksen aikaisista päästöistä.

Lähde: VTT

Kurkkaa täältä Tampereen kirjastot:

> Tampereen kaupunki: Kirjastot

Sampolan kirjasto tarjoaa täysin uudenlaisen tekemisen tilan, jossa jokainen voi toteuttaa omia ideoitaan ja oppia uusia taitoja. Tilassa on varattavissa mm. 3D-tulostin, vinyylileikkuri sekä ompelukone. Lue lisää Sampolan Makerspace Tekomosta alla olevasta linkistä.

> Tampereen kaupunki: Makerspace Tekomo

Suuri vaikutus
Käytetty tavara on uusi musta

Käytetty tavara on uusi musta

Lue lisää aiheesta

Tampereella on loistava valikoima kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia. Myös Facebookista löytyy lukuisia kirppariryhmiä Tamperelaisille. Lisäksi kannattaa kurkata käytettyjen tavaroiden nettikaupat, kuten tori.fi-sivusto.

Ekokumppanit järjestää tasaisin väliajoin Tavaranvaihtopäivä-tapahtumia. Myös Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanien järjestämiltä Ympäristötoreilta löytyy tavaranvaihtoalue. Seuraa Ekokumppanien Facebook-sivulta tulevia tapahtumapäiviä. Tuo tullessas, vie mennessäs!

Tutustu Visit Tampereen listaukseen Tampereen kivoimmista kirpputoreista:

> VIsit Tampere: Kivoimmat kirpputorit

Kierrätyskeskukset löytyvät Jankasta, Lielahdesta ja Nekalasta. Kierrätyskeskukset tarjoavat myös huonekalujen noutopalvelua maksutta.

> Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta Ry

Nekalasta löytyvästä Nextiilistä löydät upean valikoiman vintage- ja retrovaatteita ja -asusteita.

> Nextiili

Keskisuuri vaikutus
pexels-photo-461035

Korjaaminen pidentää tuotteen käyttöikää ja pienentää hiilijalanjälkeä

Lue lisää aiheesta

Mitä tehdä, jos farkkuihin on tullut reikä tai takin vetoketju pistää hanttiin, eikä neula ja lanka pysy kädessä alkuunkaan? Päästä ammattilainen asialle!

Korjaa.se on ilmainen verkkosivusto, joka yhdistää rikkinäisten tavaroiden omistajat ja paikalliset korjaamisen ammattilaiset Pirkanmaalla. Sivusto tarjoaa laajan ja ajantasaisen kattauksen ompelijoita, suutareita ja muita korjauspalveluita Tampereen alueelta. Klikkaa palveluun alla olevasta linkistä.

> Korjaa.se

Keskisuuri vaikutus
PJOY_auto-1

Muovien kierrätys on ekoteko!

Lue lisää aiheesta

Muoveja käytetään eniten pakkausteollisuudessa ja onneksemme pakkausmuovien kierrätys on mennyt hurjasti eteenpäin myös Tampereella. Pirkanmaan Jätehuollon keräämät muovipakkaukset kuljetetaan käsiteltäväksi Riihimäelle Fortuminen muovijalostamoon.

Vain tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset voidaan kierrättää

Jos pakkaus on hyvin likainen tai vaikeasti puhdistettava, sitä ei kannata kierrättää – voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, mikä mahdollistaa pakkausjätteen pidempiaikaisen säilytyksen kotona (ettei pakkaus ala haisemaan).

Lue lisää Ekokumppanien ja Pirkanmaan Jätehuollon tekemästä muovioppaasta:

> Ekokumppanit: Muoviopas

Pieni vaikutus
vaatteet-hengari

Nextiili on tekstiilinkierrätyksen edelläkävijä

Lue lisää aiheesta

Lielahdessa sijaitseva Nextiili-paja ottaa vastaan mm. puhtaita ja kuivia vaatteita ja kodintekstiilejä, tyynyjä ja peittoja, asusteita, kenkiä ja kankaita.

Nextiilin myymälästä löytää lajiteltuja, kilohintaisia kankaita sekä käsityö- ja askartelutarvikkeita. Myymälässä on myös huikean suosion saavuttanut vintage- ja retro -osasto, josta löytää mm. uniikkeja vaatteita ja asusteita.

Nextiili-paja tarjoaa kuntotuttavaa työtoimintaa. Työtehtävät sijoittuvat mm. poistotekstiilien lajitteluun ja jatkojalostuksen pariin.

Lue lisää Nextiili-pajan toiminnasta alla olevasta linkistä.

> Nextiili-paja

Keskisuuri vaikutus
pexels-photo-167538

Oikeaoppinen kierrättäminen takaa materiaalien kierron ja säästää luontoa

Lue lisää aiheesta

Jo tavaran hankintahetkellä on hyvä pohtia, mitä sille käy, kun sitä ei enää itse tarvitse tai se menee käyttökelvottomaksi. Voisiko tuotetta käyttää hyödyksi jollain muulla tavalla? Tarvitsetko välttämättä tuotetta omaksi ollenkaan vai voisiko sen lainata tai vuokrata?

Kierrättämisen päätavoitteena on sekajätteen minimoiminen

Kun roskat lajitellaan oikein, niitä voidaan hyötykäyttää jatkossa. Sekajätettä on kaikki kierrätyskelvoton loppujäte. Kierrätyskelpoinen jäte, kuten biojäte, kartonki, lasipullot, muovipakkaukset tai metalli, ei pitäisi suoraan päätyä sekajätteeseen, vaan omiin kierrätyspisteisiinsä. Lajittelusta voi tehdä helppoa ja hauskaa mm. kotiin perustetulla kierrätyspisteellä, josta kierrätettävät jätteet viedään kierrätyspisteeseen esimerkiksi kestokasseilla.

Kun tuote on tullut tiensä päähän, Pirkanmaan Jätehuollon Lajittele.se-oppaasta löytyy ohjeet erilaisten tavaroiden kierrättämiseen:

> Lajittele.se

Kierrätys.info:sta löydät ajantasaista tietoa lähimmistä kierrätyspisteistä:

> Kierrätys.info

Muoviopas kuluttajille:

> Ekokumppanit: Muoviopas

Pieni vaikutus
Pyykkiä pesemälläkin voi vaikuttaa ympäristön tilaan

Pyykkiä pesemälläkin voi vaikuttaa ympäristön tilaan

Lue lisää aiheesta

Jos pyykinpesukoneesi pyörii kolme kertaa viikossa ja käytössä on normaalin pesuaineen sijaan ympäristöystävällinen vaihtoehto, hiilijalanjälkesi pienenee noin puoli prosenttia vuodessa. Se voi vaikuttaa pieneltä, mutta vastaa esimerkiksi 300 autolla ajettua kilometriä.

Pesuaine kannattaa myös mitata aina huolellisesti, jotta sitä ei kulu turhaan. Lompakko, pesukone ja ympäristö kiittävät!

PS. Kodin siivouksessa kannattaa kokeilla myös ruokakaapista löytyviä aineksia, esimerkiksi laimennettua etikkaa huuhteluaineena tai sokeripalaa lieden puhdistukseen.

Lähde: Sitra

Keskisuuri vaikutus
dan-gold-544435-unsplash-1

Rakkaudesta vaatteisiin!

Lue lisää aiheesta

Merkittävä osa vaatteen elinkaaren aikana aiheutuvasta ilmastokuormasta syntyy vaatteen käyttövaiheessa mm. vaatteiden pesemisestä.

> Ekokumppanit: Tekstiiliopas

Miten huolehtia vaatteista ilmastoystävällisemmin? 

  • vähennä vaatteen pesukertoja esimerkiksi tuulettamalla vaatteita enemmän ja poistamalla tahrat tuoreeltaan
  • käytä pesuainetta maltillisesti ja suosi ympäristöystävällisiä pesuaineita
  • pesukone kannattaa huoltaa ja puhdistaa tasaisin väliajoin
  • säilytä vaatteet oikeanlaisilla vaateripustimilla tai väljästi laatikossa
  • huolla vaatteita vaateharjalla ja nukkakammalla

Jos vaate on päässyt vaurioitumaan, Korjaa.se-palvelusta löydät alan ammattilaisen vaatteiden huoltoon ja korjaamiseen:

> Korjaa.se

Keskisuuri vaikutus
eko-muovi-txtkuva7

Tavaroiden lainaaminen jakaa hiilijalanjäljen useamman käyttäjän kesken

Lue lisää aiheesta

Lainaaminen tai vuokraaminen on ekologisempi vaihtoehto omaksi ostamisen sijasta. Kun moni käyttää samaa tavaraa, jakaantuu tuotteen hiilijalanjälki monen käyttäjän kesken. Kun vuokraat tavaran tai jaat sen muiden kanssa, voit säästää luonnonvaroja ja rahaa.

Ekokumppanien Lainaa.se -sivustolla voit etsiä lainaus- ja vuokraustoimijoita Tampereen alueelta ja löytää vinkkejä jakamistalouteen:

> Lainaa.se

Pieni vaikutus
Villa-Markkola-_Olli-Pekka-Latvala2

Ympäristöasiat huomioivassa hotellissa rentoutuu mieli ja keho

Lue lisää aiheesta

Myös ravintola- ja hotellipalveluissa voi valita vastuullisemman vaihtoehdon. Varmista siis seuraavan kerran hotellia varatessasi, onko ympäristöasiat otettu kyseisessä yrityksessä huomioon.

Vastuullisimmilla valinnoilla päästöjä säästyy esimerkiksi yritysen kestävän energiankulutuksen ansiosta.

Visit Tampereen sivulta löydät Tampereen hotellit:

> Visit Tampere: Tampereen hotellit

Tekstiilijätteen määrä Tampereella vastaa 206 nyssen painoa!

Tamperelaisten tekstiilijätteen osuus on noin 3 miljoonaa kiloa. Tämä vastaa noin 206 nyssen painoa.

(Koko Suomen tekstiilijätteen määrä on noin 70 miljoonaa kiloa, eli noin 13 kiloa asukasta kohti. Yksi nysse painaa noin 14 500 kiloa.)

Tamperelaisia ilmastotekoja