Ruoka

Ruoankulutuksella ja -tuotannolla on merkittäviä vaikutuksia ympäristöön. Helpoimmat arjen ilmastoteot liittyvät ruokahävikin pienentämiseen, luomu- ja lähiruoan suosimiseen, eläinkunnan tuotteiden kulutuksen vähentämiseen ja kasvisten lisäämiseen sekä ostosmatkojen päästöjen pienentämiseen.

Alta löydät vinkkejä kestäviin makuelämyksiin Tampereella. Tekojen vaikuttavuuden ovat arvioineet Ekokumppanit Oy:n asiantuntijat Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivustoon pohjautuen.

Lajittele ilmastoteon vaikuttavuuden mukaan
Keskisuuri vaikutus
Herkullista lähiruokaa sesongin mukaan
Pieni vaikutus
Hyödynnä Tampereen järvien antimet
Suuri vaikutus
Kasviksilla puhtia päivään!
Pieni vaikutus
Mikro on energiatehokas arjen helpottaja
Mikro on energiatehokas arjen helpottaja
Pieni vaikutus
Oodi oudon näköisille hedelmille ja kasviksille!
Pieni vaikutus
Perunalla on pieni hiilijalanjälki, mutta loistavat ravintoarvot
Suuri vaikutus
Puhdasta purtavaa peltopalstalta
Pieni vaikutus
Rehtiä Reilun kaupan kahvia
Keskisuuri vaikutus
Ruuat poskiin, ei roskiin!

Ruokahävikki Tampereella vastaa jopa 356 nyssen painoa!

Nysse

Tampereella syntyy ruokahävikkiä yhteensä 5,2 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä vastaa noin 356 nyssen painoa.

(Jokainen suomalainen tuottaa ruokahävikkiä vuodessa keskimäärin 23 kiloa. Yksi nysse painaa noin 14 500 kg.)

Tamperelaisia ilmastotekoja

“Ostan enemmän lähellä tuotettua ruokaa ja syön vähemmän lihaa. Yritän vaikuttaa biojätteeseen menevän ruoan määrään niin kotona kuin työpaikalla.”

Mirva

“Vähennän lihankulutukseni puoleen. En suorilta sitä lopeta, mutta puolitan sen. Se on helppoa.”

Anssi

“Syön vegaanisesti, hyödynnän hävikkiruokakauppoja ja -sovelluksia ja ostan vain mitä tarvitsen.”

Sofia

“Ostan vain tarvitsemani, ostan ruokani mahdollisimman paljon päiväystuotteina ja pienennän näin hävikkiä, käytän mahdollisimman paljon lähellä tuotettua ruokaa ja olen vähentänyt eläinkunnan tuotteita.”

Anne