Asuminen ja energia
Rakennusten lämmittäminen on merkittävä hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja Tampereella. Kuntalaiset voivat vaikuttaa lämmityksestä aiheutuviin päästöihin pienillä ilmastoteoilla, kuten alentamalla sisälämpötilaa, parantamalla rakennusten energiatehokkuutta tai toteuttamalla lämmitystapamuutoksia. Taloyhtiöt voivat energiaremontin myötä jopa nollata hiilijalanjälkensä – asumismukavuudesta ja hyvinvoinnista tinkimättä!
Alta löydät vinkkejä energiatehokkaaseen asumiseen ja rakentamiseen Tampereella. Tekojen vaikuttavuuden ovat arvioineet Ekokumppanit Oy:n asiantuntijat Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivustoon pohjautuen.
Energiatehokkailla kodinkoneilla säästät sähköä ja pienennät hiilijalanjälkeäsi
Kun kodinkoneesi käyttöikä alkaa olla lopuillaan, uuden laitteen hankinnassa kannattaa huomioida niiden energiatehokkuus.
A-energiatehokkuusluokan kodinkoneet kuluttavat vähiten energiaa ja kylmäsäilytyslaitteissa energiatehokkaimmat laitteet on merkitty jopa A+ ja A++ -merkinnöillä.
Energiatehokkaat laitteet pienentävät kotisi sähkönkulutusta ja samalla myös hiilijalanjälkesi pienenee.
Sähkönkulutusmittarilla voit selvittää, kuinka paljon sähköä kotisi laitteet kuluttavat. Kun tunnistat eniten sähköä vievät laitteet, voit miettiä voisiko niiden käyttöä vähentää. Kesästä 2023 alkaen sähkönkulutusmittareita voi lainata kirjaston kautta. Mittarit löytyvät tietueena verkkokirjastosta ja sitä kautta asiakkaat voivat varata laitteita mistä tahansa Tampereen kaupungin kirjastotoimipisteestä noudettavaksi:
LED-lamput säästävät lompakkoa ja energiaa
Lamppujen elinkaaren aikana ympäristövaikutukset ovat suurimmillaan niiden käytön aikana sähköntuotannon päästöjen vuoksi.
Vaihtamalla kotisi valaisimiin energiatehokkaat ja pitkäikäiset LED-lamput voit pienentää asumisesi hiilijalanjälkeä. LED-lamppujen käyttöikä on jopa 25 vuotta ja ne toimivat myös kylmässä ulkoilmassa energiansäästölamppuja paremmin.
PS. Muista kuitenkin vaihtaa lamppu vasta sen elinkaaren tultua loppuun. Tuotteiden käyttöikä kannattaa usein maksimoida.
Lähde: Motiva
Leffailta porukalla säästää energiaa
Oletko ajatellut, että myös netin käyttö ja erityisesti nettivideoiden katselu kuluttavat energiaa? Esimerkiksi yhden HD-tasoisen kahden tunnin elokuvan katselu kuluttaa energiaa 1,13 kWh, mikä vastaa 60 teekupillisen keittämistä.
Internetiä käyttäessäkin on mahdollista säästää energiaa seuraavin tavoin:
Yhdistä nettiin vain laitteet, joita sillä hetkellä käytät.
Sammuta langaton verkko, kun et ole kotona.
Sulje tietokoneelta, tabletilta ja puhelimesta sovellukset, joita et käytä.
Pidä perheen tai ystävien kanssa yhteinen leffailta sen sijaan, että kaikki käyttäisivät omia laitteitaan.
Matalampi huonelämpötila parantaa unenlaatua ja pienentää lämmityskuluja
Laske huonelämpötilaa yhdellä asteella ja säästät jopa 5 % lämmityslaskussa! Energiatehokas lämpötilavalinta pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä, parantaa asumisviihtyvyyttä ja voi myös kohentaa ilmanlaatua.
Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat:
- oleskelutilat 20–21 ºC
- makuuhuoneet 18–20 ºC
- kerrostalojen portaikot 17–18 ºC
- varasto 12 ºC
- autotalli 5 ºC
Jyrkkiä lämpötilanmuutoksia kannattaa kuitenkin välttää, koska ihminen tottuu tutkitusti 0,5–1,0 asteen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.
> Motiva: Hallitse huonelämpötiloja
Lähde: Motiva
Neuvoo.fi tarjoaa maksutonta energianeuvontaa rakentamiseen ja asumiseen
Neuvoo.fi on rakentamisen ja asumisen maksuton ja puolueeton energianeuvontapalvelu, joka palvelee koko Tampereen alueella. Palveluihin kuuluu muun muassa suursuosion saavuttaneita Energiaekspertti-koulutuksia. Neuvoo.fi tarjoaa myös erilaisia tilattavissa olevia koulutuksia ja energianeuvojan luentoja.
> Neuvoo.fi – Rakentamisen ja asumisen energianeuvonta
> Pirkanmaan kirjastot, Sähkönkulutusmittari CLM200: Tampereen kaupunginkirjasto
Pienillä arkisilla muutoksilla suuria vaikutuksia vedenkulutukseen
Jäteveden käsittelyyn ja puhtaan veden tuottamiseen kuluu Suomessa runsaasti energiaa.
Omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää vähentämällä vedenkulutustaan esimerkiksi lyhentämällä suihkukäyntejä ja välttämällä astioiden esihuuhtelua. Keskivertosuihkussa vettä virtaa 12 l/min, joten jos lyhennät suihkuaikaa 20 minuutista 5 minuuttiin säästät vettä 75 %.
Vedenkulutusta voi pienentää myös huolehtimalla vesikalusteiden kunnosta säännöllisesti. Tiesitkö, että vuotava hana voi lisätä vedenkulutusta jopa 30 000 litraa vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle yli 100 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun. Vesikalusteista kannattaa siis pitää huolta ja korjata vuodot ajoissa. Myös vesikalusteiden vesivirtaamaa säätämällä voi säästää merkittäviä määriä vettä.
> BLOGI: WC-pöntön piilovuoto – mörkö, jota kannattaa pelätä
> BLOGI: Vesivirtaaman pienentäminen säästää vettä ja lämmitysenergiaa
> Motiva: Energiatehokas koti – Käyttövesi
Lähde: Motiva
Puhtaan aurinkosähkön hankkiminen on helpompaa kuin koskaan
Aurinkosähkö on ekologinen sähköntuotantotapa ja lisäksi sen hankkiminen on nykyään helpompaa kuin koskaan! Aurinkosähköä kotiin -palvelu kilpailuttaa eri aurinkosähkön tarjoajat puolestasi ja opastaa aurinkosähkön hankinnassa. Palvelusta voit myös lukea aurinkosähkön hyödyistä ja testata sopiiko aurinkosähkö sinun tarpeisiisi.
> Aurinkosähköä kotiin (Motiva)
Aurinkosähköä käyttämällä voit vähentää ostosähkön tarvettasi ja vähentää omaa hiilijalanjälkeäsi.
Lue lisää aurinkopaneelien hankkimisesta ja vuokraamisesta Tampereen Energian sivuilta.
Sähkönkulutusmittari auttaa seuraamaan sähkönkulututusta ja säästää lompakkoa
Sähkönkulutusmittarilla voit selvittää, kuinka paljon sähköä kotisi laitteet kuluttavat. Tampereen kaupunginkirjastolta voi lainata sähkönkulutusmittaria, jolla pistokkeellisten sähkölaitteiden kulutus on helppo mitata.
Lue lisää ja lainaa sähkönkulutusmittari täältä:
> Pirkanmaan kirjastot, Sähkönkulutusmittari CLM200: Tampereen kaupunginkirjasto
Taloyhtiön oma Energiaekspertti apuna energiakustannusten vähentämisessä
Joko teidän taloyhtiössänne on Energiaekspertti?
Neuvoo.fi-sivustolla rakentamisen ja asumisen energianeuvontapalvelu tarjoaa Energiaeksperttikoulutuksia, jotka on havaittu tehokkaaksi tavaksi vähentää taloyhtiön turhia energiakustannuksia.
Koulutukset sopivat kaikille taloyhtiöiden asioista kiinnostuneille ja niitä suositellaan erityisesti taloyhtiön hallituksiin kuuluville. Monet isännöitsijät ovat myös havainneet kurssit hyödyllisiksi itselleen. Koulutuksen käyneet tiedostavat taloyhtiön energiatalouteen vaikuttavat tekijät ja tietävät tehokkaimmat tavat pienentää energiankulutusta. Koulutukset ovat maksuttomia.
Tampere Suomen virallinen saunapääkaupunki!
Tampere on Suomen saunapääkaupunki! Lähde saunomaan johonkin Tampereen monista yleisösaunoista oman saunan lämmittämisen sijaan – säästät energiaa ja voit saada kaupan päälle unohtumattomia uusia kokemuksia.
Visit Tampereen sivuilta löydät mm. lisätietoa saunapääkaupungista sekä Tampereen julkiset saunat:
Tiesitkö, että asunnon koko vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeesi?
Mitä pienemmät asuinneliöt, sitä vähemmän kasvihuonepäästöjä syntyy. Vaihdantatalous on tulevaisuutta, eikä kaikkea tavaraa tarvitse nykyään omistaa itse. Kun tavaraa on vähemmän, myös tilan tarve pienenee.
Lämmitys on asumisen merkittävin saastuttaja. Lisäksi mm. valaistus- ja kalustetarpeet ovat isossa asunnossa suuremmat, mitkä lisäävät kasvihuonepäästöjä ja turhaa kulutusta.
Tuulienergiaan vaihtaminen on helppo tapa pienentää hiilijalanjälkeä
Voit pienentää hiilijalanjälkeäsi käyttämällä tuulivoimalla tuotettua sähköä uusiutumattomien energianlähteiden sijaan.
Tampereen Sähkölaitos on Suomen Hyötytuuli Oy:n osakkaana aktiivisesti mukana kehittämässä kotimaista tuulivoimaa.
Vanhakin talo voi olla energiatehokas
Vanhojen talojen lumoa! Oikeanlaisilla ratkaisuilla vanhoistakin taloista voi saada energiatehokkaita. Remonttiprojekteissa kannattaa hyödyntää Ekokumppanien tarjoamaa Neuvoo.fi-sivuston rakentamisen ja asumisen maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa.
> Neuvoo.fi – Maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa
Lue lisää Rakennuskulttuurikeskus Piirun palveluista ja Vapriikin korjausneuvonnasta:
Yhteiskäyttötilat taloyhtiön ilmastotekona
Pienempien asuntojen rakentamisella säästetään materiaalia ja tuotetaan vähemmän päästöjä. Asukkaalle pienemmät asuinneliöt tarkoittaa vähemmän asumisesta koituvia kasvihuonepäästöjä.
Yhteiskäyttötilat antavat puitteet yhteisöllisyyden ja jakamistalouden kehittämiselle. Taloyhtiön yhteiskäyttötilan käyttötarpeissa vain mielikuvitus on rajana: perustettaisiinko taloyhtiöön hävikkijääkaappi tai voisiko tilaa käyttää tarpeen tullen vierashuoneena?
Taloyhtiön kokouksissa voi ehdottaa yhteiskäyttötilan perustamista. TIlan voi luoda vaikka vanhaan kerhohuoneeseen. Lue lisää alla olevasta linkistä, millaisia ratkaisuja taloyhtiöissä on tehty resurssiviisaan asumisen edistykseen.