Joulu
Pieni vaikutus

Joulukoti siistiksi ekologisesti

On mukavaa, jos koti on jouluna siisti, mutta älä kuitenkaan liioittele joulusiivouksen kanssa. Usko pois, tavallinen viikkosiivous riittää yleensä jouluksikin. Puolessa tunnissa ehtii jo pyyhkiä pölyt, raivata tavarat paikoilleen olohuoneessa, viedä roskat ulos, pestä vessan ja vaihtaa puhtaat pyyhkeet naulaan. Ympäristöystävällisimmin siivous hoituu käyttämällä mikrokuituliinoja ja -moppeja, jotka puhdistavat jopa ilman pesuaineita.

Keittiön siivous joulun alla on ajan hukkaa, koska keittiö on hyvin keskeinen paikka jouluna. Siivoa keittiö kunnolla vasta joulun jälkeen. Jääkaapin inventaario kyllä kannattaa tehdä ja tehdä sinne tilaa jouluruoille. Puhdista jääkaappi huolellisesti puhtaalla pyyhkeellä ja astianpesuaineella. Kokeile uuninpuhdistuksessa ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa. Voit kokeilla myös mäntysuopaliuosta.

Marttojen ohjeet löytyy tästä:

> Martat: Joulukoti siistiksi

Joulusauna on aivan erityinen suomalainen joulunajan perinne. Riittää että peset lauteet mäntysuopavedellä ja huuhtelet ne hyvin. Mäntysuovassa on mäntyöljyä, joka tappaa bakteereja. Se on paras aine käsittelemättömälle puulle. Varaa joulusaunaan kaikille puhtaat pyyhkeet ja laudeliinat.